Train je dankbaarheidsspier: hoe dankbaarheid jouw leven verandert - My Beautiful Life - Marjolijn Desmet

Hoe dankbaarheid jouw leven verandert

Mindset

Gevoelens van dankbaarheid komen niet altijd vanzelf. Vooral niet in moeilijke tijden of in een periode van rellen en strijd. Juist dan is het zo belangrijk dat we dankbaar zijn voor wat we wél hebben. Dat we onze dankbaarheidsspier eens flink aan het werk zetten en positiviteit laten vloeien. Het leven is zo mooi.

We hebben vaak de neiging om al het goede dat in ons leven aanwezig is als vanzelfsprekend te zien. Om niet stil te staan bij wat er vlak voor ons neus ligt. Liefde van familie en vrienden. De eerste zonnestralen in de lente. Een lekker kopje koffie. Mooie muziek. De geur van een verse bos bloemen. De smaak van lekker eten. Een lange wandeling. Even kunnen verdwijnen in een goed boek.
Bij mij zorgt een gevoel van dankbaarheid voor verzachting, voor positiviteit, meer energie en een frisse blik.

De waarde van dankbaarheid 

Het is zo makkelijk om al je rijkdom over het hoofd te zien. Dankbaarheid is daarom het beste het beste medicijn tegen negativiteit. Weg met geklaag en gejammer en kijken naar wat er wél is. Wanneer je je focus brengt naar de dingen waar je dankbaar voor bent, verleg je je perspectief. Is het glas niet meer halfleeg, maar halfvol. Of nog beter; je weet dat er een kraan in de buurt is. Als je te maken hebt met een tegenslag, onthoud dan dat je van elke les kunt leren. Vraag jezelf continu af: ‘wat is hier goed aan?’ en ‘hoe kan ik van deze situatie leren en groeien?’

Dankbaarheid is een gevoel op z’n best  wanneer je de dingen die je voorheen als vanzelfsprekend beschouwde, gaat waarderen. Het zou niet alleen een reactie moeten zijn die opkomt wanneer je krijgt wat je wilt, zoals een mooi cadeau, maar juist aanwezig is in de normaalste momenten. In situaties waarin je de kleinste dingen opmerkt, waarbij je constant het positieve vindt, zelfs in onaangename situaties.

Oefening: train je dankbaarheidsspier

Tijd om je dankbaarheidsspier eens flink aan het werk te zetten dus. Je krijgt er zo veel voor terug! Maar hoe doe je dat? Door onderstaande oefening dagelijks uit te voeren, bijvoorbeeld!

Pak pen en papier, of een speciaal dankbaarheidsboekje. Ga lekker zitten, met een kopje thee en een fijn muziekje op de achtergrond. Ontspan. Adem een paar keer in en uit.

Ga vervolgens aan de slag met de volgende twee onderstaande vragen:

  1. Waar ben je trots op? Schrijf drie eigenschappen, kenmerken of kwaliteiten op waar je trots op bent of mijlpalen die je behaald hebt.
    Geef daarbij aandacht aan wat je precies een dankbaar, blij of tevreden gevoel geeft.

     

  2.  Waar ben je dankbaar voor in je leven? Noteer drie dingen van je leven waar je vandaag dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld een mooie bos bloemen, een goed gesprek met een vriendin of het knuffelen met je huisdier.
    Visualiseer deze dingen. Maak er een glasheldere beleving van. Hoe voelt dankbaarheid voor jou? En waar zit dat gevoel dan in je lichaam? Is dat bijvoorbeeld in je buik of in je borst? Of ergens anders in je lichaam? Word je bewust van waar dit gevoel zit en hoe dat voelt, zodat je het steeds vaker gaat herkennen.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor? 

 

Reacties

0 reacties

De 7 eigenschappen voor Effectief Leiderschap – in je leven en business

In deze blog komen 7 eigenschappen aan bod, waarmee je heel concreet je persoonlijk en zakelijk leiderschap kan vergroten.

Helderwetend

Heb je mijn artikel in de Vrouw Glossy gelezen? Over hoe ik werk als spiritueel businesscoach en medium/healer en hoe ik het taboe daarover wil doorbreken? In deze blog vind je het gehele artikel!

Onderneem vanuit je Ikigai

Run je business vanuit je Ikigai en je hebt gegarandeerd meer plezier, energie, fijnere klanten en meer omzet. Ik hou van en-en, omdat ik weet dat het kan! Je leest er alles over in deze blog.

“Ik geloof in het zelfherstellend vermogen van de mens”

Op 9 oktober 2022 gaf ik in Vrouw Magazine mijn visie over reguliere zorg vs. alternatieve genezing. In deze blog vind je het gehele artikel!

Wat houdt je tegen?

We laten ons vaak leiden door wat we denken dat we willen, niet wat we werkelijk verlangen. We zijn inmiddels meester geworden in het op mute zetten van onze innerlijke wijsheid. Herkenbaar?

Wat is liefdevol leiderschap? En wat kun je ermee?

Als je liefdevol leiderschap als levenshouding accepteert, dan wordt je leven en business veel makkelijker. En lichter. Hoe? Dat lees je in deze blog!

De impact van de seizoenen

Door mee te gaan met de seizoenen zorg je het meest duurzaam voor jezelf. En daar profiteert je business weer van. In deze blog lees je meer over hoe je kunt meebewegen met de herfst.

Ik ben een high-end coach.

Geile marketing en mooie beloftes, ik zie het helaas nog vaak gebeuren. In deze blog lees je waarom ik sta voor high quality, omdat je pas dan de vrijheid ervaart waar je naar op zoek bent!

De 3 strategieën om je écht te onderscheiden – En welke het beste past bij jou.

Wil jij onderscheidend zijn met je business? Lees dan zeker deze blog. Ik vertel je over de verschillende waardestrategieën en welke ik zelf toepas.

Wat is de echte reden van een burn-out? En wat kun je er tegen doen?

Hoe kan het zijn dat er zoveel mensen diep ongelukkig zijn, terwijl Nederland 1 van de 5 gelukkigste landen ter wereld is? Als holistisch life and business coach wil ik dit begrijpen. Dus ging ik op onderzoek uit en kwam ik tot mijn visie op dit onderwerp. In deze blog deel ik die met je!